Πρόλογος

S/S Burdigala Project

Εις μνήμην Carl Spencer (1972-2009)

Υπό την αιγίδα του Δήμου Κέας, του Eργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ.

S/S Burdigala

S/S Burdigala, πρώην S/S Kaiser Friedrich, 1897-1916. (KFB Collection).

Όταν τον Σεπτέμβρη του 2008 η ομάδα του Kea Dive Expedition ξεκίνησε για να καταδυθεί και να ερευνήσει το μέχρι τότε «Άγνωστο Ναυάγιο της Κέας», είχε δυο σενάρια στις αποσκευές της για την πιθανή ταυτότητα του πλοίου που θα συναντούσε. Τα σενάρια αυτά, όπως πολλές φορές συμβαίνει στην έρευνα, αποδείχθηκαν λανθασμένα ή τουλάχιστον μη συμβατά με τα τεκμηριωμένα και μη «λανθάνοντα» ιστορικά στοιχεία που έφερε στο φως η ομάδα μας.  Ενώ θα περίμενε κανείς το γεγονός αυτό να μας απογοητεύσει, αυτό δεν συνέβη μια και ο βυθός της Κέας στάθηκε γενναιόδωρος μαζί μας καθώς αντί των προσμενόμενων ναυαγίων μας πρόσφερε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύπλευρα ιδιαίτερο. Μας πρόσφερε ένα πλοίο το οποίο όχι μόνο προερχόταν από την περίοδο ακμής της διεθνούς ατμοπλοΐας, αλλά πολύ περισσότερο μας πρόσφερε ένα πλοίο το οποίο ήταν άμεσα και ιστορικά συνδεδεμένο με την εξέλιξη των υπερατλαντικών θαλάσσιων επικοινωνιών, τις μάχες για το σκήπτρο ταχύτητας, τον αγώνα των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών για την «πρωτιά», τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, την πολυτέλεια των επιβατών της πρώτης θέσης, την φτώχια και τις ελπίδες των ξεριζωμένων που έψαχναν για ένα καινούργιο μέλλον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την μοναξιά της απεραντοσύνης του ωκεανού, την πολυκοσμία των πολύβουων λιμανιών, και τέλος με την αγωνία και τον θάνατο, εκφρασμένο μέσα από τον πόλεμο, όχι τον Β΄ αλλά τον Α΄, αυτόν που υποτίθεται, για κάποιους, ότι ήταν πιο ανθρώπινος μια και η ανθρωπότητα δεν είχε χάσει ακόμα τα τελευταία απομεινάρια της αθωότητας της.

Το πλοίο που μας αποκαλύφθηκε στον βυθό της Κέας ήταν το υπερωκεάνιο S/S Burdigala, περισσότερο γνωστό σαν  S/S Kaiser Friedrich μια και με το όνομα αυτό κατατάχθηκε στην ιστορία της παγκόσμιας ναυτιλίας, σαν ένα από τα πιο όμορφα αλλά και άτυχα πλοία που υπήρξαν ποτέ. Με μήκος 183 μέτρων, πλάτος 19,4 μ. και τονάζ 20.480 ΚΟΧ, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ναυάγιο της σύγχρονης ιστορίας που έχει ανακαλυφθεί στις ελληνικές  θάλασσες μετά το HMHS Britannic, η κοινή δε κατάληξη των δυο αυτών πλοίων -σε συνδυασμό με τα αίτια βύθισης τους και την γεωγραφική γειτονία τους-, τα καθιστά αναπόσπαστα κομμάτια ενός ιστορικού πλέγματος το οποίο βρίσκεται ακόμα απτό στην θαλάσσια περιοχή της Κέας.

Η ομάδα μας, πέρα από την έρευνα πεδίου που πραγματοποίησε καταδυόμενη στο ναυάγιο του S/S Burdigala, ακολούθησε τα ιστορικά χνάρια του πλοίου ερευνώντας σε βιβλιοθήκες, αρχεία, άρθρα περιοδικών, προσωπικές συλλογές και μουσεία. Στην προσπάθεια της αυτή βρήκε στήριξη και βοήθεια από πολλούς, ερευνητές και μη, οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά στον ανάλογο χώρο της ιστοσελίδας μας. Τα αποτελέσματα των ερευνών μας έριξαν από την μια άπλετο φως σε πολλά σκοτεινά σημεία της ιστορίας του πλοίου, από την άλλη όμως δημιούργησαν καινούργια ερωτήματα τα οποία περιμένουν με την σειρά τους να απαντηθούν.

Έχοντας συλλέξει τα κομμάτια ενός τεράστιου ιστορικού puzzle, αποφασίσαμε να τα παραθέσουμε και να τα παρουσιάσουμε με μορφή άρθρων, χρονολογικών πινάκων ιστορικών συμβάντων, άλμπουμ φωτογραφιών, εικόνων και ντοκουμέντων. Είναι μια προσπάθεια προσομοίωσης της ιστορίας του πλοίου και με τις δυο ταυτότητες που το σημάδεψαν, σαν S/S Kaiser Friedrich και σαν S/S Burdigala. Την προσπάθεια αυτή παραθέτουμε στην παρούσα ιστοσελίδα μας, η οποία φέρει τον προγραμματικό τίτλο “S/S Burdigala Project”.

Πέρα από την παρουσίαση της μέχρι τώρα έρευνας, κύριο μέλημα μας αποτελεί η δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου ο οποίος θα είναι σε θέση να συντονίσει τις προσπάθειες εκείνες που πρωταρχικό σκοπό έχουν να αναδείξουν την ιστορία του πλοίου σε συνδυασμό με την σημερινή του υλική υπόσταση, η οποία αποτελεί την βάση ενός από τους πιο ζωντανούς υφάλους που κοσμούν τον βυθό της Κέας. Ελπίζουμε η προσφορά μας αυτή να βοηθήσει όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την ιστορία, την θαλάσσια βιολογία, την οικολογία, τις καταδύσεις και την ναυτιλία, συνηγορώντας ταυτόχρονα για μια μέλλουσα δημιουργική συνεργασία με όσους πρόκειται να επισκεφθούν το ναυάγιο, έτσι ώστε τα καινούργια στοιχεία που θα προκύψουν να αξιολογηθούν και να ενταχθούν στα μέχρι τώρα υπάρχοντα, φωτίζοντας τις ιστορικές εκείνες πτυχές που παραμένουν ακόμα σκοτεινές.

Τελειώνοντας τον πρόλογο αυτό αναφέρουμε συνοπτικά τους κύριους στόχους της ομάδας μας και τους κύριους λόγους ύπαρξης της ιστοσελίδας του S/S Burdigala Project, οι οποίοι είναι:

  • Η κατατόπιση με ιστορικά στοιχεία, ιστορικές εικόνες, ιστορικές φωτογραφίες, σχέδια χώρων ενδιαίτησης, ντοκουμέντα, άρθρα εφημερίδων, λίστες επιβατών, βιβλιογραφία και αποτελέσματα ιστορικών ερευνών, όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για την ιστορία του S/S Burdigala.
  • Η παροχή καταδυτικών βοηθημάτων, όπως τοπογραφικοί χάρτες της διάταξης του ναυαγίου και των περιοχών που ήδη έχουν ερευνηθεί, σε ομάδες δυτών οι οποίοι σχεδιάζουν να το επισκεφθούν.
  • Η συγκέντρωση όλων των οικειοθελώς προσφερόμενων πληροφοριών, φωτογραφιών, ντοκουμέντων, video, άρθρων, και ότι άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω τεκμηρίωση του ναυαγίου, με σκοπό την αξιολόγηση του και την ανάδειξη του μέσα από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα.
  • Η αναφορά και περιγραφή νέων αποστολών και τα αποτελέσματα έρευνας των αποστολών αυτών.
  • Η αναζήτηση τρόπων ανάδειξης του ναυαγίου και η διατήρηση και προστασία αυτού.
  • Η ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και μηνυμάτων στον κατάλληλο χώρο της ιστοσελίδας μας.
  • Η δημιουργία τράπεζας δεδομένων με σύγχρονες φωτογραφίες του ναυαγίου.
  • Η δημιουργία φωτογραφικής τράπεζας δεδομένων, με τα ζωικά είδη που συναντιούνται στο ναυάγιο.
  • Η παρουσίαση άρθρων που αφορούν την βενθική βιοποικιλότητα της περιοχής του ναυαγίου.

Εμείς, η ομάδα του S/S Burdigala Project, πιστεύουμε ότι η συνεργασία όλων όσων αγαπούν την θάλασσα, την κατάδυση, την ιστορία και την θαλάσσια βιολογία, είναι ικανή να αναδείξει όχι μόνον το ναυάγιο του S/S Burdigala αλλά και όλα τα άλλα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών, καθιστώντας τα σημεία όχι μόνο ιστορικής αλλά και βιολογικής αναφοράς. Πιστεύουμε επιπλέον, ότι η διατήρηση και η προστασία των ναυαγίων αυτών είναι σε θέση να οδηγήσει στην εν μέρει αναγέννηση του θαλάσσιου πλούτου των ελληνικών θαλασσών, αναγάγωντας τες και πάλι στην σφαίρα εκείνη που μόνο μέσα από τις διηγήσεις των γερόντων μπορεί να γίνει αντιληπτή.

Ευελπιστούμε ότι την πίστη μας αυτή την μοιράζεται ολόκληρη η καταδυτική κοινότητα.

Η ομάδα του S/S Burdigala Project

___________________________

Copyright © 2009 by D. Galon and the S/S Burdigala Project Team.

Η μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή απαγορεύεται από το νόμο. Οι παραβάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αστική και ποινική δίωξη. Ουδέν μέρος της παρούσας εργασίας επιτρέπεται να αναπαραχθεί, να μεταφρασθεί, να αποθηκευθεί σε σύστημα ανάκτησης δεδομένων, ή να μεταδοθεί σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του Δ. Γκαλών και της ομάδας του S/S Burdigala Project.

Το αναρτημένο υλικό που φέρει την καταχώρηση«KFB Collection», έχει συλλεχθεί, αποκτηθεί, παραχθεί, ή αγορασθεί, από τα μέλη της ομάδας
του S/S Burdigala Project.


%d bloggers like this: