U 73, ιστορικές φωτογραφίες

Οι πρώτες πέντε φωτογραφίες του γερμανικού υποβρυχίου U 73 είναι ανέκδοτες και μας παραχωρήθηκαν φιλικά από το Internationales Maritimes Museum του Αμβούργου (Γερμανία).

U73-Catarro-1

Το U 73 στο Cattaro της Δαλματίας που τότε ανήκε στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία (σήμερα Montenegro). Η φωτογραφία δείχνει το υποβρύχιο να φέρει την πολεμική σημαία του Αυστροουγγρικού ναυτικού (K.u.K. Kriegsmarine). Το γεγονός αυτό βοηθά στην χρονολόγηση της φωτογραφίας, η οποία πρέπει να τραβήχτηκε ανάμεσα στις 30 Απριλίου (άφιξη του U 73 στο Cattaro) και στις 28 Αυγούστου (κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία στην Γερμανία) του 1916. (Copyright © Internationales Maritimes Museum Hamburg)

U73-Cattaro-2

Το U 73 ήταν ένα υποβρύχιο κατασκευασμένο για την πόντιση ναρκών και την δημιουργία ναρκοπεδίων. Έφερε 34 κρουστικές νάρκες, μετ΄ αγκυρίου, τις οποίες τοποθετούσε στον βυθό είτε από την επιφάνεια είτε κατά την διάρκεια υποβρύχιας πλεύσης. Οι γερμανικές νάρκες μετά την βύθιση τους έφθαναν στον βυθό και στην συνέχεια αναδύονταν στο προκαθορισμένο βάθος με την βοήθεια ενός μηχανισμού ο οποίος ήταν ενσωματωμένος στον μηχανισμό αγκύρωσης. (Copyright © Internationales Maritimes Museum Hamburg)

U73-Pola-1

Το U 73 στην Pola της Ίστριας που τότε αποτελούσε την κύρια βάση του πολεμικού ναυτικού της Αυστροουγγαρίας. Στην φωτογραφία διακρίνεται καθαρά η πολεμική σημαία του Αυστροουγγρικού Ναυτικού, γεγονός που την κατατάσσει χρονολογικά στο δεύτερο τρίτο του 1916. Τα γερμανικά υποβρύχια έφεραν το διάστημα αυτό την σημαία του πολεμικού ναυτικού της Αυστροουγγαρίας κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων τους στην Αδριατική, καθώς η Ιταλία δεν είχε κηρύξει ακόμα τον πόλεμο στην Γερμανική Αυτοκρατορία. (Copyright © Internationales Maritimes Museum Hamburg)

U73-Pola-2

Το U 73 στον κόλπο της Pola στην Ίστρια. H Pola (σήμερα Pula, Κροατία) αποτελούσε την βάση του στολίσκου υποβρυχίων στον οποίο ανήκε το U 73 (Deutsche U-Flotille Pola). Η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία είχε προσφέρει ήδη από τα μέσα του 1915 τις ναυτικές βάσεις της στην Pola, το Cattaro και το Fiume, στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό (Deutsche Kaiserliche Kriegsmarine) το οποίο τις χρησιμοποίησε για την διεξαγωγή του υποβρύχιου πολέμου ενάντια στο ναυτικό της Entente. (Copyright © Internationales Maritimes Museum Hamburg)

U73-Cattaro-3

Το U 73 στο Cattaro (σήμερα Kotor). Οι δυο ιστοί, που φαίνονται σε αυτή και σε προηγούμενες φωτογραφίες, σκοπό είχαν την ανάρτηση σημαιών για επικοινωνία και σημαιών εκ΄ των οποίων η κάθε μία συμβόλιζε και ένα βυθισμένο πλοίο. Η ανάρτηση τέτοιων σημαιών ήταν πάγια τακτική για τους κυβερνήτες των γερμανικών υποβρυχίων κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς με τον τρόπο αυτό δήλωναν τον αριθμό των πλοίων που είχαν βυθίσει. Ο σημαιοστολισμός γινόταν κατά την επιστροφή του υποβρυχίου στην βάση του όπου το υποδέχονταν, εκάστοτε με πανηγυρισμούς, τα πληρώματα του εκεί εδρεύοντος στόλου. (Copyright © Internationales Maritimes Museum Hamburg)

G. Siess

Ο υποπλοίαρχος Gustav Siess (11.12.1883 – 14.10.1970) κατατάχθηκε στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Πολεμικό Ναυτικό (Deutsche Kaiserliche Kriegsmarine) το 1902. Διετέλεσε κυβερνήτης των υποβρυχίων U 33, U 73 και U 65. Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του U 73 (Οκτώβρης 1915 – Απρίλης 1917), βύθισε 17 πλοία του εμπορικού ναυτικού (συνολικά 96.742 ΚΟΧ) και δυο πολεμικά, το βρετανικό RUSSEL και το ρωσικό PERESVYET. Ο Gustav Siess παρασημοφορήθηκε με τον Σιδηρούν Σταυρό πρώτης και δευτέρας τάξεως, καθώς και με το παράσημο Pour le Mérite, τον Απρίλιο του 1918, για την βύθιση πλοίων συνολικού τονάζ 261.399 ΚΟΧ. Ο Gustav Siess κατατάσσεται μέχρι σήμερα στους Γερμανούς άσσους του υποβρυχίου πολέμου. (KFB Collection)

U 73 - Aft

Το 88 χιλιοστών πυροβόλο του U 73 και η πρύμνη του υποβρυχίου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 1916, στον βόρειο Ατλαντικό, κατά την διάρκεια του ταξιδιού του U 73 προς την Μεσόγειο. (KFB Collection)

S/S Gaia

Το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας (K.u.K. Marine), S.M.S. Gäa (Γαία), αποτελούσε τον χώρο ενδιαίτησης και παραμονής για τους κυβερνήτες των υποβρυχίων που επιχειρούσαν, έχοντας για βάση τους τον κόλπο του Cattaro στην Δαλματία. Το πλοίο αυτό είχαν για κατάλυμα όλοι οι γερμανοί άσοι των υποβρυχίων κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον Lothar von Arnauld de la Perière (U 35) και τον Walter Forstmann (U 39), μέχρι τον Max Valentiner (U 38 ) και τον κυβερνήτη του U 73 Gustav Siess. (KFB Collection)

Martin Niemöller

Ο πλοηγός του U 73, από το 1916 έως το 1917, Martin Niemöller, ο οποίος κατέγραψε τις εμπειρίες του από τον πόλεμο σε βιβλίο, με τον τίτλο, «Vom U-Boot zur Kanzel» (Από το υποβρύχιο στον άμβωνα). Ο Martin Niemöller αναφέρεται με πολλές λεπτομέρειες στην δράση του U 73, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση ναρκοπεδίου, στις 28 Οκτωβρίου 1916, έξω από τον κόλπο του Αγίου Νικολάου της Κέας. Το ναρκοπέδιο αυτό θεωρείται υπεύθυνο για την βύθιση των πλοίων, S/S Burdigala και HMHS Britannic. Ο Martin Niemöller έγινε αργότερα γνωστός για τους αγώνες του ενάντια στον ναζισμό και για την κράτηση του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Sachsenhausen και του Dachau, από το 1937 έως το 1945. (KFB Collection)

U 73 - Cattaro - SM

Το U 73 στην βάση του, το Cattaro. Τα χαρακτηριστικά της σημαίας του δείχνουν ότι πρόκειται για σημαία του γερμανικού πολεμικού ναυτικού (Deutsche Kaiserliche Kriegsmarine) και όχι για σημαία του πολεμικού ναυτικού της Αυστροουγγαρίας (K.u.K. Kriegsmarine). Το γεγονός αυτό κατατάσσει την λήψη της φωτογραφίας στην περίοδο μετά την 28 Αυγούστου 1916, ημερομηνία κήρυξης του πολέμου της Ιταλίας ενάντια στην Γερμανία. (© National Maritime Museum – United Kingdom)

Cattaro-1916

Ο κόλπος του Cattaro, στην Δαλματία, το 1916. Το Cattaro (σήμερα Kotor, Montenegro) ήταν το νωτιότερο λιμάνι της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και αποτελούσε έναν από τους σταθμούς των υποβρυχίων της Deutsche U-Flotille Pola, στην οποία υπαγόταν το υποβρύχιο U 73. (KFB Collection)

Copyright © 2009 by D. Galon and the S/S Burdigala Project Team


%d bloggers like this: