Το μαγεμένο καράβι

της Gundula Hubrich-Messow

To

Στον πίνακα αυτόν, ζωγραφισμένο από τον Karl Paul Themistokles von Eckenbrecher το 1901, διακρίνεται το S/S Kaiser Friedrich με τα τρία φουγάρα του να φέρουν τα χρώματα της Hamburg Amerika Linie (HAPAG). Το πλοίο απεικονίζεται στο λιμάνι του Αμβούργου, στην περιοχή Baakenhafen, κατά την διάρκεια του πρώτου από τα δώδεκα σχεδόν χρόνια της μακρόχρονης παραμονής του στην βόρεια αυτή γερμανική μητρόπολη. (KFB Collection)

[Κατά την διάρκεια μιας συζήτησης με τον εξαίρετο αριστοτέχνη, μινιατουρίστα καραβιών, Carlo Marquardt, έγινε κάποια στιγμή μια μικρή αναφορά για την περίοδο που το Burdigala, σαν Kaiser Friedrich ακόμα, ήταν παροπλισμένο και δεμένο στο λιμάνι του Αμβούργου για δώδεκα σχεδόν χρόνια (1900 – 1912), στην περιοχή Baakenhafen. Ο Carlo θυμήθηκε μια ιστορία που είχε διαβάσει σε ένα βιβλίο, για το περιστατικό αυτό, και μου την διηγήθηκε. Έψαξα και βρήκα το βιβλίο, το οποίο έχει τον τίτλο «Θρύλοι και μύθοι από το Αμβούργο» (Sagen und Märchen aus Hamburg). Το σχεδόν μινιμαλιστικό αυτό βιβλίο, το οποίο έχει επιμεληθεί και γράψει η Gundula Hubrich-Messow, περιέχει μύθους και θρύλους που συγκέντρωσε η συγγραφέας από την περιοχή του Αμβούργου, το μεγαλύτερο γερμανικό λιμάνι, συμπτηγμένους σε λογοτεχνικές μινιατούρες, σαν μικρά αφηγηματικά χαϊκού. Μια από τις ιστορίες αυτές, με τον τίτλο «Το μαγεμένο καράβι», ήταν ακριβώς αυτή που μου διηγήθηκε ο Carlo, την μετέφρασα και την παραθέτω. D.G.]

Το μαγεμένο καράβι

Έντεκα χρόνια ήταν δεμένο στο λιμάνι του Αμβούργου ένα τεράστιο, σχεδόν πεθαμένο, καράβι, το υπερωκεάνιο «Kaiser Friedrich». Επειδή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που του τέθηκαν, «κρεμάστηκε» και παρέμεινε έτσι παρατημένο στο Baakenhafen, ένα τεράστιο λείψανο, χωρίς πλήρωμα και χωρίς σημαίες. Πάνω απ΄ αυτό το πλοίο πρέπει να πλανιέται μια κατάρα: να μην καταφέρει ποτέ να πουληθεί. Ακόμα και στον ρωσοϊαπονικό πόλεμο δεν κατάφεραν να το ξεφορτωθούν. Και μήπως όταν πήγε να πουληθεί στους Νορβηγούς, δεν ξέσπασε τότε ένας ανατολικός άνεμος, ο οποίος έφερνε με τέτοια μανία το νερό από τον Έλβα, που το ατμόπλοιο δεν κούναγε από την θέση του, κι΄ έτσι έπρεπε να παραμείνει δεμένο στον ντόκο; Οι άνθρωποι που το φυλάνε φεύγουν πάντα, δεν μένουν, γιατί επάνω στο νεκρό αυτό κουφάρι μπαίνουν σε άσχημες σκέψεις.

Λένε ότι στις φεγγαρόλουστες νύχτες, όλο το κατάστρωμα μοιάζει να είναι γεμάτο ανθρώπους. Όταν μια φορά ήρθε ένα ολόκληρο πλήρωμα για να μεταφέρει το καράβι στο καρνάγιο, αρρώστησε με παράξενα και ύποπτα συμπτώματα και το πλοίο γύρισε στο αγκυροβόλιο του λιμανιού, εκεί που ήταν πάντα δεμένο.


%d bloggers like this: