S/S Burdigala, ιστορικές εικόνες

kaiser

Το S/S Kaiser Friedrich (μετέπειτα S/S Burdigala) το διάστημα που παραδόθηκε στην ανάδοχο γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία της Βρέμης, την Norddeutscher Lloyd. (www.schiffe-maxim.de Collection)

Karte 1898

Carte postale των εκδόσεων Clara Bernthal Verlag, Danzig, σταλμένη από την πόλη Hela, της τότε γερμανικής ανατολικής Πρωσίας, την 1η Μαΐου του 1898, ένδεκα ημέρες πριν το πλοίο παραδοθεί στην ανάδοχο εταιρεία Norddeutscher Lloyd. Ο αποστολέας, ονόματι Nepomuk, αναφέρεται με ιδιωματικό τρόπο στην αποπεράτωση των εργασιών στο υπερωκεάνιο S/S Kaiser Friedrich. (KFB Collection)

Το S/S Kaiser Friedrich εγκαταλείπει ρυμουλκούμενο το λιμάνι του Danzig. (Sammlung Ivo Mechtel)

Το S/S Kaiser Friedrich

Το S/S Kaiser Friedrich την εποχή που εντάχθηκε δοκιμαστικά στον στόλο της Norddeutscher Lloyd. Η φωτογραφία δείχνει το πλοίο πριν ακόμη επιμηκυνθούν τα φουγάρα του. (Arnold Kludas Collection)

Kaiser Friedrich - Plan

Πλευρικό σχέδιο του Schnellpostdampfer (ταχύ ταχυδρομικό ατμόπλοιο) Kaiser Friedrich. (Sammlung Rothe)

Στην επιχρωματισμένη αυτή φωτογραφία, του S/S Kaiser Friedrich, διακρίνεται η χαρακτηριστική ναυπηγική γραμμή του πλοίου. (Sammlung Ivo Mechtel)

To

Το S/S Kaiser Friedrich στην προβλήτα αριθμός 1 του Hoboken, New Jersey, το 1898. (Albert E. Gayer, SSHSA Collection).

Το S/S Kaiser Friedrich πιθανώς στο Bremerhaven. Διακρίνονται καθαρά τα φούγαρα του πριν ακόμη επιμηκυνθούν. (Sammlung Ivo Mechtel)

KFWS

Πίνακας του ζωγράφου Willy Stöwer, προσωπικού φίλου και ζωγράφου του κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, ο οποίος δείχνει το S/S Kaiser Friedrich την εποχή που ταξίδευε για την Norddeutscher Lloyd. (Αρχείο Hapag – Lloyd AG, Hamburg)

Zeichnung

Σκίτσο του S/S Kaiser Friedrich, το οποίο όχι μόνο αποτέλεσε το προσχέδιο για τον πίνακα του Willy Stöwer, αλλά ήταν και το κύριο μοτίβο για μια σειρά αναμνηστικών καρτών που τύπωσε η NDL. (Αρχείο Hapag – Lloyd AG, Hamburg)

ABC (Sammlung Ivo Mechtel)

S/S Kaiser Friedrich

Το S/S Kaiser Friedrich στο Bremerhaven, το «μητρικό» λιμάνι της Norddeutscher Lloyd. (W. Kaye Lamb Collection)

NDL-Kaiser Friedrich 1899

Η ειδυλλιακή αυτή κάρτα, στην οποία απεικονίζεται το S/S Kaiser Friedrich μόνο με δυο φουγάρα, γράφτηκε στις 28 Απριλίου 1899, κατά την διάρκεια του προτελευταίου του ταξιδιού κάτω από την σημαία της Norddeutscher Lloyd. Η πρώτη και διαγραμμένη καταχώρηση της κάρτας, 15 Απριλίου 1899, δείχνει την κοινή πρακτική των μεγάλων υπερατλαντικών εταιρειών της εποχής, οι οποίες τύπωναν αναμνηστικές κάρτες με το όνομα του πλοίου και την ημερομηνία αναχώρησης για κάθε υπερατλαντικό ταξίδι. (KFB Collection)

NDL

«6 Απριλίου 1899, Χαιρετισμούς από την Βρέμη, Norddeutscher Lloyd, Ατμόπλοιο Kaiser Friedrich». (KFB Collection)

Το S/S Kaiser Friedrich στο Bremerhaven. (Sammlung Ivo Mechtel)

.

Μενού γεύματος της 12ης Ιουνίου 1899, του S/S Kaiser Friedrich. (Archive Peter Michel)

To

Το S/S Kaiser Friedrich, γύρω στο 1900, την εποχή που ταξίδευε για τα συμφέροντα της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας HAPAG. Στην φωτογραφία αυτή διακρίνεται η επιμήκυνση των φουγάρων του, καθώς και η σημαία με το σύμβολο της πόλης του Αμβούργου (Wappen von Hamburg), η οποία κυματίζει στην πλώρη του. (Photo A. Löffler, Arnold Kludas Collection)

S/S Kaiser Friedrich Acommodation Plans

Οι χώροι ενδιαίτησης του S/S Kaiser Friedrich.

ABC (Sammlung Ivo Mechtel)

ABC (KFB Collection)

ABC (Sammlung Ivo Mechtel)

ABC (Sammlung Ivo Mechtel)

ABC (Sammlung Ivo Mechtel)

Το S/S Kaiser Friedrich, στην περιοχή Övelgönne του Αμβούργου, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η φωτογραφία απεικονίζει την γενικότερη κίνηση του ποταμού Έλβα. (Sammlung Ivo Mechtel)

To

Το S/S Kaiser Friedrich (με τα τρία φουγάρα) στο λιμάνι του Αμβούργου το 1901, ζωγραφισμένο από τον Karl Paul Themistokles von Eckenbrecher. Στα δεξιά διακρίνεται το σήμα κατατεθέν του Αμβούργου, η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ. (KFB Collection)

KFB Collection

KFB Collection

To

Το S/S Kaiser Friedrich στο λιμάνι του Αμβούργου, στην περιοχή Strandhafen, το 1906. (KFΒ Collection)

To

Το S/S Kaiser Friedrich, στο λιμάνι του Αμβούργου, λίγο καιρό πριν αγοραστή από την Compagnie de Navigation Sud-Atlantique, η οποία άλλαξε το όνομα του σε S/S Burdigala. (© Hapag-Lloyd AG)

Burdigala

Το S/S Burdigala το διάστημα που αγοράστηκε από την γαλλική εταιρεία Compagnie de Navigation Sud-Atlantique με έδρα  το Bordeaux της Γαλλίας. (Andre Durand Collection)

Hallo

“Paquetbot postal à grande vitesse Burdigala de la Cie de Navigation Sud-Atlantique.”

Το πλοίο

Το πλοίο όταν ακόμα τα φουγάρα του δεν είχαν βαφτεί με τα χρώματα της  Cie de Navigation Sud-Atlantique. (Andre Durand Collection)

Το S/S Burdigala στο λιμάνι

Το S/S Burdigala στο λιμάνι του Pauillac, μια μικρή πόλη στην χερσόνησο Médoc, κοντά στο Bordeaux. Στην φωτογραφία διακρίνονται τα φουγάρα του πλοίου βαμμένα με τα χρώματα της Cie de Navigation Sud-Atlantique. (Andre Durand Collection)

Burdigala WP

Το S/S Burdigala το διάστημα που ταξίδευε για τα συμφέροντα της γαλλικής ναυτιλιακής εταιρείας Cie de Navigation Sud-Atlantique, στην γραμμή Bordeaux – Dakar – Rio de Janeiro – Rio de la Plata. (KFB Collection)

Το S/S Burdigala στο Pauillac.

Pauillac - Red

Ταξιδιώτες επιβιβάζονται στο υπερωκεάνιο S/S Burdigala, γύρω στα 1913, με προορισμό την Νότια Αμερική. Στο μεσαίο φουγάρο του πλοίου διακρίνεται το έμβλημα της Cie Sud-Atlantique, το οποίο την περίοδο αυτή ήταν ένας κόκορας. Το πλοίο έχει φωτογραφηθεί στο λιμάνι του Pauillac. (KFB Collection)

Το S/S Burdigala στο λιμάνι του Bordeaux το 1913.

Το S/S Burdigala στο Pauillac το 1913.

Burdigala - White Period

Η ρετουσαρισμένη αυτή φωτογραφία, από την «λευκή περίοδο» του S/S Burdigala, δείχνει το πλοίο να πλέει στον ποταμό Garonne όπου βρίσκεται το λιμάνι του Bordeaux. Στην δεξιά μάσκα διακρίνεται το όνομα του γραμμένο με κεφαλαία γράμματα, BURDIGALA. (KFΒ Collection)

Burdigala-3

Στην φωτογραφία αυτή, η οποία είναι ίδια με την προηγούμενη, η εικαστική επέμβαση του φωτογράφου παρουσιάζει το πλοίο με άλλο χρώμα και άλλες συνθήκες πλεύσης.

Το Burdigala

Το Burdigala κατά την διάρκεια φόρτωσης γαιανθράκων. (Andre Durand Collection)

20090406121517919_0001

Οι γραμμές του τραίνου που οδηγούν στην αποβάθρα φόρτωσης-εκφόρτωσης, στο λιμάνι του Pauillac. Στο βάθος διακρίνεται το S/S Burdigala. (KFB Collection)

Burdigala Paquebot

Στην φωτογραφία αυτή του S/S Burdigala, τραβηγμένη το διάστημα που το πλοίο ταξίδευε για την Cie Sud-Atlantique, διακρίνονται τα επτά παράθυρα της γέφυρας, καθώς και ο χαρακτηριστικός μικρός γερανός της πλώρης, ο οποίος έχει παραμείνει στην θέση του μέχρι σήμερα. Επίσης στο επάνω μέρος της γέφυρας διακρίνεται το εξωτερικό πηδάλιο του πλοίου. (KFB Collection)

Η ίδια φωτογραφία, με την προηγούμενη, μετά την χρωματική παρέμβαση του φωτογράφου. Ο χρωματισμός των ασπρόμαυρων φωτογραφίων, ήταν πάγια τακτική επεξεργασίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. (KFB Collection)

Το S/S Burdigala

Το S/S Burdigala στην ράδα, στο Dakar, το διάστημα που ταξίδευε στην γραμμή Ευρώπη – Νότια Αμερική μέσω Σενεγάλης. (KFB Collection)

Burdigala

Το υπερωκεάνιο S/S Burdigala έξω από το λιμάνι του Pauillac. (KFB Collection)

KFB

Το S/S Burdigala την εποχή της επίταξης του από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. (KFB Collection)

Burdigala Toulon

Το S/S Burdigala σημαιοστολισμένο στην ναυτική βάση της Toulon το 1915. Στα τρία φουγάρα του και στην αναρτημένη μεγάλη σημαία του πρυμναίου ιστού, διακρίνεται το έμβλημα της εταιρείας Cie de Navigation Sud-Atlantique, που ήταν ένας κόκκορας. (KFB Collection).

S/S Burdigala Accomodation Plans

Οι χώροι ενδιαίτησης του S/S Burdigala.

Burdigala-Krieg

Στρατιωτικό δελτάριο με εικόνα του Burdigala να μάχεται με τα κύματα, αποσταλμένο ημέρα Σάββατο, στις 5 Μαΐου του 1916. Στην οπίσθια πλευρά του δελταρίου, εκτός από την κατάσταση της υγείας του, τις ευχές και τους χαιρετισμούς του, ο αποστολέας γράφει, «Αγαπητή μαμά, αυτό είναι το Burdigala με το οποίο ήρθα στην Θεσσαλονίκη, …. σε φιλώ Emile». (KFB Collection)

Το

Ο ναύτης του S/S Burdigala, Jean Lolio (1887-1966), ο οποίος έζησε από κοντά τις τελευταίες στιγμές του πλοίου. Αφηγήθηκε με λεπτομέρειες την βύθιση του S/S Burdigala στον εγγονό του Andre Durand, ο οποίος στήριξε άμεσα τις έρευνες μας. (Andre Durand Collection)

Το επιταγμ�νο, σαν βοηθητικό καταδρομικό, S/S Burdigala (στο βάθος) στο λιμάνι της La Valeta - Malta το 1915. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το γαλλικό θωρηκτό Jean Bart.

Το, σαν βοηθητικό καταδρομικό επιταγμένο, S/S Burdigala (στο βάθος) στο λιμάνι της La Valetta – Malta, το 1915. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού, το πλοίο Jean Bart, κλάσης Courbet. (KFΒ Collection)

Saloniki

Ο γαλλικός στρατιωτικός τομέας στον κόλπο της Θεσσαλονίκης, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (KFB Collection)

D-Mine-WWI

Γερμανική νάρκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Hastei Archive)

HMS Rattlesnake

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Rattlesnake. Αμέσως μετά την έκρηξη, που βύθισε το S/S Burdigala, έσπευσε πάραυτα για να βοηθήσει στην εκκένωση του πλοίου και στην περισυνέλεξη των ναυαγών. (KFB Collection)

Provence

Το θωρηκτό Provence, η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού στο Αιγαίο, ήταν το πλοίο όπου προσκομίσθηκαν οι ναυαγοί του S/S Burdigala για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες, μετά την βύθιση του. Το θωρηκτό Provence ήταν επίσης αυτό που στις 21 Νοεμβρίου 1916, μια εβδομάδα μετά την βύθιση του Burdigala, έλαβε το σήμα για την βύθιση του HMHS Britannic. (KFB Collection)

Miniaturen

Μινιατούρες σε κλίμακα 1:1250, που κατασκεύασε ο Αμβουργέζος αριστοτέχνης Carlo Marquardt. Διακρίνεται το υποβρύχιο U 73 και το S/S Kaiser Friedrich το διάστημα που ταξίδευε για την Norddeutscher Lloyd (στο μέσον), και για την HAPAG (στο επάνω μέρος). (KFB Collection)

U73-Burdigala-Britannic

Ο θύτης και τα θύματα. Λεπτομερείς μινιατούρες (1:1250), οι οποίες δείχνουν τις σχέσεις μεγέθους ανάμεσα στο υποβρύχιο U 73, το υπερωκεάνιο S/S Burdigala (κατασκευή Carlo Marquardt), και το HMHS Britannic (κατασκευή Holger Lange). (KFB Collection)

Copyright © 2009 by D. Galon and the S/S Burdigala Project Team


%d bloggers like this: